Nobelveckan: Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2019

Nobelpriset i fysiologi eller medicin tilldelas i år William G Kaelin Jr (USA), Sir Peter J Ratcliffe (England) och Gregg L Semenza (USA) , för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig till syretillgång.

Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen, tillkännager 2019 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

William G. Kaelin, Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza upptäckte hur celler känner av och anpassar sig till förändrade syrenivåer. Deras forskning och banbrytande upptäckter har förklarat mekanismen bakom en livsnödvändig anpassningsförmåga.

Nobelpristagarna har lagt grunden för vår förståelse av hur syrenivåer påverkar cellens ämnesomsättning och fysiologiska processer. Deras upptäckter har också lett fram till nya lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar.

1 1/2 timme efter det att Nobelpristagaren Gregg Semenza fått beskedet via telefon lyckas SVT få tag i honom och frågar varför han tror att de tre forskarna fått priset svarar han:

– Jag tror att det vi upptäckte är en fundamental del av fysiologin. I princip alla celler i kroppen har en konstant tillförsel av syre. Vi hittade en av de viktigaste mekanismerna som tillåter kroppen att göra detta.

 

Läs mer om Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2019

 

Det är Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet som beslutar vem som ska tilldelas Nobelpriset i fysiologi och medicin.  Här kan du läsa om hur nomineringprocessen går till.