Nobelveckan: Nobelpriset i fysik 2019

Nobelpriset i fysik har tilldelats James Peebles (Kanada), Michel Mayor (Schweiz) and Didier Queloz (Schweiz) för sin forskning om förståelsen om universums utveckling och jordens plats i universum samt upptäckten av planeter utanför vårt solsystem.

Titta på tillkännagivandet av Nobelpriset i fysik 2019

Kungliga vetenskapsakademiens motivation:

”för bidrag till vår förståelse av universums utveckling och jordens plats i universum” 

med ena hälften till James Peebles, Princeton University, USA ”för teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi”

och med andra hälften gemensamt till Michel Mayor, Université de Genève, Schweiz och Didier Queloz, Université de Genève, Schweiz och University of Cambridge, Storbritannien

”för upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”

James Peebles idéer om fysikalisk kosmologi lade grunden till det senaste halvseklets omvandling av kosmologin från spekulationer till vetenskap. Med sina teoretiska verktyg och beräkningar kunde han tolka avtryck från universums tidigaste barndom och upptäcka nya fysikaliska processer.  Resultatet visade bland annat ett universum där bara fem procent av dess innehåll är materia som vi känner till, resten, 95 procent, är okänd mörk materia och mörk energi. Detta är ett mysterium och en utmaning för den moderna fysiken.

Michel Mayor och Didier Queloz  tillkännagav i oktober 1995 sin upptäckt av den allra första planeten utanför vårt solsystem, en exoplanet, i bana kring en solliknande stjärna i vår hemgalax Vintergatan. Upptäckten startade en revolution inom astronomin, och sedan dess har över 4 000 exoplaneter hittats i Vintergatan.

 

Läs mer om astronomi och kosmologi

  • Exoplanets/nasa
    Allt man behöver veta om jakten på exoplaneter. Ett räkneverk som stiger nästan dagligen och massor med artiklar som oftast är ganska lättfattliga. På engelska.
  • Populär astronomi
    Tidskrift om astronomi med ett stort sökbart artikelarkiv.
  • Uppsala universitets frågelåda om fysik och astronomi. Här finns också ett omfattande svarsarkiv med utförliga svar på både ganska enkla och mycket avancerade frågor.

Pressmeddelandet om årets Nobelpris i fysik

Sedan 1901 delas Nobelpriset i fysik  ut av Kungliga VetenskapsakademienSå här gå nomineringsprocessen till.