Nobelveckan: Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019

  1. På grund av konflikter inom Svenska Akademien uteblev Nobelpriset litteratur 2018. Istället delas två pris ut i år, ett för 2018 och ett för 2019.

2018 års pris tilldelas den polska författaren

Olga Tokarczuk

“för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.”

2019 års pris tilldelas den österrikiske författaren

Peter Handke

“för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Titta på tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur 

Olga Tokarczuk

Är född 29 januari 1962, i Klencia, Polen. Hon är utbildad jungiansk psykolog och har också arbetat som psykoterapeut. Olga Tokarczuk debuterade 1989 med en diktsamling och har sedan skrivit flera prisbelönade böcker. Hon fick sitt stora genombrott med boken Gammeltida och andra tider (1996).

Ett återkommande tema i Tokarczuks författarskap är gränsöverskridningar och identitetssökande. I boken Löparna ( som tilldelades Man Booker International Prize 2018)  syftar titeln på en gammelrysk religiös sekt av löpare, ständigt i rörelse för att rädda sin själ och världen från att gå under. Berättelserna i boken utspelas i nutid och handlar om resande, om resandet som fenomen. Men hur människorna än löper, inte kommer undan, varken sig själv eller den ordning de är en del av.

En annan av Tokarczuks böcker som framhålls är Jacobsböckerna som utspelar sig i 1700-talets Polen, som rent geografiskt är mycket större än dagens Polen och bebos av polacker, judar, rusiner, turkar. Ett multietniskt myller av människor, kulturer och idéer. Och i centrum av berättelsen, den karismatiske sektledaren Jakob Lejbowicz Frank, en mystiker som påstår att han är en inkarnation av Messias och som lockar till sig många följare.

 

Peter Handke

Född den 6 december 1942 i Griffen, Österrike. Han började studera juridik men avbröt sina studier då hans romanmanuskript “Die Hornissen” 1965 antogs av ett stort förlag och blev då författare på heltid. Peter Handke har gjort sig känd som en provocerande och omstridd författare. Hans författarskap består romaner, lyrik och dramatik – han experimenterar ofta med språket – ibland djärvt med chockerande effekter.

Ett återkommande tema är rotlöshet och utanförskap i en absurd värld. Så också i en av hans mest kända romaner Målvaktens skräck vid straffspark (1970)  där huvudpersonen begår ett meningslöst mord.

Peter Handke har också skrivit filmmanus och skrev tillsammans med regissören Wim Wenders manus till  “Himmel över Berlin” (1987), en poetisk film om två änglar som betraktar livet i den då delade staden.

 

Pressmeddelande om Nobelprisen i litteratur

Nobelpriset i litteratur delas ut av Svenska Akademien. Här kan du läsa om hur processen med att utse en Nobelpristagare i litteratur går till.