God jul och gott nytt år 2019/2020!

Samordnarna Daniel Björklund och Jenny Skantze Nyberg. Foto: Suzanne Ahrling

Vi har intervjuat samordnaren Jenny Skantze Nyberg om vad som hände med Bibblan svarar 2019 och vad som är planerat för 2020.

Vad hände under 2019?

– Oj, det har varit ett händelserikt år! Vi var runt med vår utbildning kring att skriva klarspråk, något som vi sett ge genomslag direkt i svaren! Vi höll också en utbildning kring digitalt referensarbete, sök- & källkritik och källtillit. Och vi höll en digital utbildning i november kring hur vi ger ännu bättre svar i allmänhet, och håller en bra ton i synnerhet. Vi har också fått nya operatörer från Familjen Helsingborg (Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona), Östra Göinge, Rosengård, Halmstad, Bjurholm, Uddevalla, Södertälje, och har därför hållit specialutbildningar för nya operatörer.

Vad är planerat för 2020?

– Vi fick i år också äntligen besked om att vi får pengar för att bygga en ny plattform! Vi har redan dragit igång med att titta på hur vi arbetar idag, vad vi vill uppnå och hur vi vill arbeta i framtiden. Vi har dels ett underlag från tidigare operatörsträffar (2018), men kommer även prata med er operatörer, samt användare.

Vi kommer också arbeta för att lägga ut korta utbildningar kring Bibblan svarar på Digiteket. På det viset kan du lätt friska upp kunskaper kring olika funktioner, och snabbt uppdatera dina kunskaper i olika ämnen som kan vara av nytta som digital referensbibliotekarie.

Vad kommer den nya plattformen innebära för oss som arbetar som operatörer i Bibblan svarar?

Vi har ännu inte bestämt exakt hur den ska fungera men vi vill:

  • Att allt som krånglar idag (lägga till länkar, ”boka” frågor, samarbeta kring svar, formatera text, hänvisa till arkivet och så vidare) fungerar oproblematiskt
  • Att arkivet är lättare att hitta i, och kommer högre när man googlar
  • Att det finns bättre samarbetsytor för operatörer, där vi kan resonera kring frågor och utbyta tips och idéer
  • Att stödfunktioner (bibblan guidar, policydokument, skrivguider och så vidare) ligger lätt tillgängligt i tjänsten för operatörerna

Arbetet är precis påbörjat och ni operatörer kommer att involveras efter hand i de olika utvecklingsstadierna.

När kommer den nya plattformen lanseras?

– Målet är att ha den nya plattformen helt klar för att köra till bokmässan 2020.

Nu önskar jag alla operatörer en riktigt vilsam och mysig julhelg –  så ses och hörs vi 2020!

God jul och gott nytt år!

/Jenny Skantze Nyberg, samordnare i Bibblan svarar