Julläsning: En novell hinner alla läsa i jul!

Foto på böcker i hög med julkulor

Anna Falk (operatör) boktipsar om sina favoriter i det lilla formatet. En novell erbjuder en hel berättelse med början och slut på få sidor. God Jul!

Den bästa novellen att läsa i juletid är förstås Tove Janssons ”Granen” i samlingen Det Osynliga barnet. Här finns allt: förvirring, stress och till sist förundran och glädje när de små knytten får resultatet av muminfamiljens försök att beveka julen i gåva. Friden sänker sig över dalen och trollen kan återgå till sin sköna vintersömn. 

Just novellformatet passar bra så här års när tröttheten slår ner sina klor samtidigt som det ska göras bokslut. Och så ska vi umgås – just en sådan sak som stör läsaren i sin läsning. Men en novell orkar och hinner man med mellan varven. Det fina är själva koncentrationen. Du får en hel berättelse med början och ett slut på få sidor. 

Här är några favoritsamlingar:

Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi 

Bokomslag till Vinternoveller av Ingvild H. Rishøi

Tre noveller som svider och går rakt in i hjärteroten. De är lite som moderna varianter av H C Andersens ”Flickan med svavelstickorna”, fast med bättre slut. Åtminstone för stunden, som av en förunderlig nåd genom en hygglig medmänniska. Även i ett rikt land som Norge finns klasskillnader och fattigdom. Här gestaltas detta med patos och utan att författaren ens för en sekund överger personerna som hamnat på tvärs i samhället. Den berättelse som griper mig mest är ”Syskon” där en tonåring är på flykt i vinterkylan med sina två småsyskon.  

Spelreglerna av Jonas Karlsson

Bokomslag till Spelreglerna av Jonas Karlsson

Elva mycket underhållande samtidsnoveller, i en skön blandning av humor, allvar och absurdism. En till synes oskyldig gåva från grannen är kanske inte alls önskvärd eftersom den måste återgäldas, ja faktiskt övertrumfas. Då kan det ta en ända med förskräckelse. Eller så dimper det ner en faktura i brevlådan, från World Resources distribution. Fem miljoner kronor, så mycket är skulden för livskänslan på just nu, och det är dags att betala tillbaka. Novellerna utspelar sig mitt i vardagen, men det överraskande har övertaget. Det där som kliar på ryggen kan vara ett huvud som växer fram. Vad gör du då? 

Balladen om det sorgsna kaféet och sju noveller av Carson McCullers 

Bokomslag till Balladen om det sorgsna kaféet av Carson McCullers

Berättelsen om miss Amelia Evans brukar kallas ett kort mästerverk och tål att läsas om gång efter annan. Inledningsraderna anger tonen: ”Själva staden är dyster”. I den här samlingen finns den våldsamma och så märkliga historien om kärlek och svek i nyöversättning. Dessutom tillsammans med sju aldrig tidigare översatta noveller som alla kretsar kring begär efter framgång och lika sköra som skeva relationer. Förordet är skrivet av Stina Stoor, en annan mästare i novellkonst. Det kan nog inte bli bättre än så här. 

Elva sorters ensamhet av Richard Yates 

Bokomslag till Elva sorters ensamhet av Richard Yates

Stillsamma noveller, men med mycket dramatik och dallrande känslor under ytan. De är skrivna 1962 och utspelar sig i femtiotalets USA, mestadels på Manhattan i New York. Den amerikanska drömmen vilar tungt och uppfordrande över såväl kontorsfolket, skolbarnen som de unga hemmafruarna. I bakgrunden finns rasmotsättningar, kriget och politiken. Men i förgrunden står den ensamma människan. Pojken som kommer ny till klassen, mannen som får sparken eller den unga kvinnan som önskar sig så mycket kvällen innan bröllopet. Ibland brister det, annars rullar det bara på med en trött axelryckning. Storslaget i det lilla. 

/Anna Falk, operatör i Bibblan svarar