Julläsning: Katter, katter och katter

En röd katt som ligger och myser
Röd katt som julmyser!

Suzanne Ahrling (operatör och kommunikatör) skriver om ett av våra mest älskade sällskapsdjur och tipsar om böcker som handlar om katter på ett eller annat sätt. God Jul!

Om katter och deras historia

Hur ser tamkattens historia egentligen ut?
Tamkatten härstammar från vildkatten (Felis Silvestris) – en art som fortfarande finns Afrika, vissa delar av Asien samt södra Europa. Men när människan började processen med att tämja katten har varit okänd. En DNA-studie från 2017 visar att nästan alla tamkatter härstammar från Egypten och Turkiet-Irak. I mänsklighetens tidiga civilisationer hade man börjat odla och lagra spannmål vilket lockade till sig både möss och råttor. Vilket i sin tur lockade till sig vildkatter som var effektiva skadedjursbekämpare. I studien är de äldsta undersökta kattlämningarna ungefär 9000 år gamla och det är då sannolikt den tidpunkt när människan påbörjar domesticeringsprocessen.

Hur länge har tamkatten funnits i Sverige?
Man tror att tamkatten kom till Sverige under folkvandringstiden på 400-500-talen. I och med svartråttan inträde i Sverige runt 1000-talet blev katten populär för att den så effektivt skyddade spannmål på gårdar och i andra lagerlokaler.

Hur många katter finns i Sverige?
Den senaste statistiska undersökningen från 2012 visar att det då fanns
1 159 000 katter i Sverige men en Novusundersökning från 2017 hade antalet katter ökat till 1 441 000.

Tips på böcker som på ett eller annat sätt handlar om katter:

Omslagsbild Gästkatten av Takashi Hiraide

Gästkatten av Takashi Hiraide

I Japan är katter mycket omtyckta och anses vara lyckobringande. Ett exempel är den vinkande prydnadskatten Maneki Neko som man kan hitta på tåg, restauranger och i butiker (och på många andra ställen). I författaren Takashi Hirsides kortroman Gästkatten är det just en katt som smyger sig in i ett litet hus utanför Tokyo, där ett författande, barnlöst par bor. Katten heter Chibi (Lillan) och tillhör egentligen grannhuset men kvällen och natten tillbringar den söta katten hos dem. Och sakta, men säkert, börjar katten förändra deras liv, relation och sättet de ser på livet.

Bokomslag till boken Om katter av Doris Lessing

Om katter av Doris Lessing

Många författare är riktiga kattälskare och nobelpristagaren Doris Lessing är inget undantag. Under sin livstid delade hon hem med många katter. Hon fascinerades av deras skönhet, självständighet och deras skiftade personligheter – och det resulterade i flera böcker om det älskade katterna. Boken innehåller samtliga av Doris Lessings kattporträtt, av många ansedda som det bästa som skrivits om katter och deras väsen.

Bokomslag till Älskade katter av Jan-Öjvind Swahn

Älskade katter av Jan-Öjvind Swahn

Folklivsforskaren och folkbildaren Jan-Öjvind Swahn har skrivit en kulturhistorisk bok om katter. Han skriver bland annat om tamkattens historia, hur katten satt sina spår i folktro, vidskepelse och i vårt språk. Varför heter det till exempel kattguld och Kattegatt? Boken innehåller även ordspråk, kattpoesi och underbara kattillustrationer från olika tidsepoker och från hela världen.

Bokomslag till Konsten att leva som en katt av Stéphane Garnier

Konsten att leva som en katt av Stéphane Garnier

I denna självhjälpsbok undersöker författaren – med glimten i ögat – om kattens strategier skulle kunna vara en väg till ett lyckligare och mer harmoniskt liv. Stéphane Garnier har genom att studera den egna katten Ziggy försökt att få svar på vad katterna gör rätt. Och hur de kan inspirera oss och ge ett nytt perspektiv på tillvaron.

/Suzanne Ahrling, operatör och kommunikatör i Bibblan svarar