Julläsning: Nostalgiska julböcker

Illustration av en magisk bok som är öppen men juldekorationer och en svävande tomte i släde

Samordnaren Daniel Björklund blir lite nostalgisk och skriver om två julböcker som betytt mycket för honom. God Jul!

I år drabbades jag av nostalgi. Min mamma prenumererade på böcker från Alla barns bokklubb när jag var liten. Majoriteten av alla dessa barnböcker finns fortfarande i min bokhylla, dammiga, men de står där.

Bland dessa finns två julböcker bland mina favoriter, som jag fortfarande minns med värme. De är från tidigt 80-tal, precis när jag började läsa själv.
Båda handlar om vad som tomten och tomtarna jobbar med innan jul,

Daniel Björklund håller i julboken Tomtarnas julstök av Maryjane H Tonn med illustrationer av George Hinke
Daniel Björklund håller i julboken Tomtarnas julstök.

Tomtarnas julstök av Maryjane H Tonn med illustrationer av George Hinke och …

Daniel visar upp boken Tomtarnas glada jul skriven av Vilhelm Hansen
Så här ser omslagsbilden ut till Tomtarnas glada jul!

Stora tomteboken: tomtarnas glada jul skriven av Vilhelm Hansen, som också ligger bakom Rasmus Nalle.

Stilarna är helt olika med båda har en fantastisk mysig värme i sig. (Dock skulle vi göra en komparativ genusanalys hade det nog inte gått så bra för Hinkes ålderdomliga bilder.) Jag tror att jag ska prova att läsa dem för min Cocker-valp…

/Daniel Björklund, samordnare i Bibblan svarar