Intervju med Maria Gelfgren, Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik

Maria Gelfgren. Foto: Privat

 

Hallå Maria Gelfgren!

Vem är du? Hur skulle du beskriva dig själv?
– Jag är en cyklande bibliotekarie som tycker om att läsa romaner, handarbeta och påta med blommor. Ser gärna tv-serier, åker motorcykel och myser med barnbarnen också!

Vilket bibliotek arbetar du på?
– På Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik, där en del av min tjänst ägnas åt att ge service till studerande.

Hur länge har du arbetet med Bibblan svarar?
– Tror att vi gick med i frågetjänsten redan 2002, när den fortfarande hette ”Fråga biblioteket”.

Vilka specialområden har du?
– Är nog ganska allround, efter att ha arbetat på filial i många år. Men är som sagt intresserad av hantverk, trädgård, språk och läser både barnböcker och vuxenromaner.

Vad är det roligaste med att arbeta med Bibblan svarar?
– Det är både stimulerande och utmanande, när man inte får så många referensfrågor i den fysiska informationsdisken längre.

Vad är det svåraste?
– När frågan inte verkar vara uppriktigt ställd, man vill inte veta hur saker ligger till utan är mer ute efter att provocera.

Ditt bästa tips på digitala resurser (att använda sig av i svarstjänsten)?
– Vill tipsa om fritextsökning i Legimus (MTM:s katalog över tillgängliga medier). Det kan ibland vara ett sätt att hitta skönlitteratur som frågeställaren läst men inte minns titeln på.

Vilken är den bästa bok du läst?
– Svårt att välja ut en enda, men har två favoritförfattare: med rötterna i Västerbotten är jag ett stort fan av Sara Lidman, speciellt hennes Jernbanesvit. Tycker också mycket om Vibeke Olssons historiska romaner, både böckerna från romartiden om slavflickan Sabina och serien om Bricken, som utspelas under sågverksepoken i Sundsvallstrakten.